Wie?

WIE ZIT ER ACHTER DEZE WEBSITE?

Roelof Roggema, psycholoog (doctoraal-examen,

oktober 1976, RijksUniversiteit Groningen).

 

INTERVIEW MET MEZELF

1.Waarom zo’n negatief onderwerp: verbale agressie, aanvallen, beledigen, pesten, kwetsen, sarren, discriminatie, intimidatie?

Roelof: Ik heb veel trainingen gevolgd en gegeven, die gericht waren op elkaar te steunen, te begrijpen en begrepen te worden, elkaar opbouwende en duidelijke feedback te geven, assertief, open en kwetsbaar te durven zijn.

Dat was allemaal keurig en ideaal. De vuile en afbrekende kant van communicatie was niet in beeld. Of alleen om af te leren.

Maar je leerde niet je voorbereiden op negatief gedrag, terwijl veel mensen negatief bezig zijn.

Ik merk op straat en op het fietspad, en  in de richting van politici, hulpverleners en ambtenaren veel hardere omgangsvormen dan vroeger. Op het internet zijn veel trollen en reaguurders, die zich negatief laten leeglopen.

Ik wil weerbaar zijn, en er zijn veel mensen, die dat ook willen zijn op een sterke en flexibele manier.

 

roggema

Roelof Roggema

 

2.Voor welk publiek is deze website?

Roelof: Ik richt me op de volwassen man en vrouw, die te maken heeft met negatief gedrag van collega’s, mede-sporters en mede-cafébezoekers, die weerbaar willen worden, zonder zelf te gaan beledigen, kwetsen, sarren, etc.

Ik geef ook veel aandacht aan ambtenaren, mensen in de zorg en aan balies e.d.,die

in hun werk veel met gefrustreerde en vijandige reactie te maken krijgen.

Scholieren kunnen hier ook wat leren. Voor training en advies moeten ze bij anderen zijn, die situaties in het onderwijs beter kennen.

 

3.Wat is jouw stijl van werken?

Roelof: In mijn groepen en individuele sessies valt meestal veel te lachen. Dat kan als je jezelf en anderen en eventueel moeilijke situatie niet al te serieus neemt. Bij agressief optreden van anderen is een speelse reactie vaak beter dan een bange, harde of starre.

3.Wat heb je eerder aan werk gedaan?

Roelof: Voordat ik ging studeren heb ik twee jaar als restaurantkelner in Nederland en Duitsland gewerkt.

Daarna heb ik gewerkt als trainer, leraar in het HBO, stagebegeleider, supervisor, opstarter van zelfhulpgroepen, groepstherapeut en coach.

Thema’s waren groepswerk, seksuele voorlichting en hulpverlening, omgaan met emoties, co-counseling, creativiteit en coachingsvaardigheden.

Over verbale agressie heb ik ongeveer 10 groepen voor ambtenaren van sociale diensten, verpleegkundigen en verzorgenden, en open-inschrijvingsgroepen geleid.

 

4.Heb je zelf ervaring met verbale agressie als dader of slachtoffer?

Roelof: Ik ben nu zelf praktisch altijd positief en vriendelijk. Vroeger was ik fel, sarcastische en kritisch. Toen ik leerde co-counselen veranderde dat, en vooral door een warme en lieve vriendin, die erg geschokt was, als ik me weer eens hard, sarcastisch en liefdeloos uitliet.

Ik heb in Duitsland een keer een collega- kelner een “aan lager wal geraakte operazanger” genoemd. Toen kreeg ik gelijk een stamp voor mijn kop, en mijn bril was verbogen.

Toen mijn broer voor een groot concern ging werken, heb ik hem een “lakei van het grootkapitaal” genoemd. Onze relatie bekoelde daardoor.

Ik liep jaren geleden in een drukke winkelstraat een ijsje te eten. Toen hield een dronken Britse toerist mij tegen, en hij eiste een lik van mijn ijsje.

In een refleks antwoordde ik hem: “Why don’t you lick your dick?/ Geef maar een lik aan je eigen lul.” Ik had niet gezien, dat hij samen met een groep stevige vrienden was. Zij vonden het allemaal heel grof, wat ik daar geantwoord had. (Aanvallers vergeten vaak, dat ze zelf begonnen zijn. Ze herinneren zich een brutale reactie wel, en vinden dat een legitieme reden om hard terug te slaan.)

Ik liet niet merken of ik bang of boos was over die 6 vuisten vlak bij mijn gezicht.

Toen wisten ze het niet meer en ze lieten me gaan. Maar er kwam nog wel iemand achter me aan om me een karate-trap tussen mijn schouderbladen te geven. (Met de mededeling, dat ik er zo makkelijk afkwam.)

Ik zal nooit meer vergeten, dat heel veel mensen dit duidelijk zagen, wegdoken en mij NIET hielpen.

Verder heb ik niet veel meegemaakt. Mijn huidige vriendin, waar ik 28 jaar mee ben, zegt dat ik haar nog nooit verbaal heb aangevallen. Non-verbaal ook niet.

 

5. Wil je er ook mee verdienen?

Roelof: Ja, zo’n website met blog kost geld en tijd en energie. Ik zet ook over een maand of wat een gratis training “Weerbaar tegen verbale aanvallen” op de site met oefeningen.

Ik geef veel gratis weg. Ik hoop dat mensen ook van betaalde diensten gebruik gaan maken. Iedereen, die geprofiteerd heeft van de teksten kan via een betaalknop van iDEAL een vrijwillige bijdrage leveren.

 

 

LinkedInFacebookTwitterGoogle+StumbleUponEmailPrintDelen